Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Гювеч с ориз по манастирски

Гювеч с ориз по манастирски

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Гювеч с ориз по манастирски
Снимка: marcheva14
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Когато събереш най-добрите традиции от Българската и Гръцката кухня, получаваш великолепен гювеч по манастирски, който не можеш да спреш да ядеш"

Необходими Продукти

  • жълт лук - 3 големи глави
  • зелен лук - 3 стръка пресен
  • целина - 2 големи парчета от глава
  • маслини - 2 шепи зелени
  • печурки - 200 г гъби
  • тиквички - 1/2 от средно голяма тиквика
  • патладжани - 1/2 от малък патладжан
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • картофи - 4 средно големи картофа
  • зелени чушки - 1 бр.
  • люти чушки - 1 бр. наситнена (по избор)
  • домати - 2 бр., пресни, средно големи (или доматен сок от консерва, не повече от 70 мл, защото той е плътен)
  • зехтин - 80 - 100 мл
  • вино - 50 мл
  • мащерка - 2 щипки
  • риган - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • пипер меланж - 2 щипки
  • магданоз
  • копър - наситнени за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства и наситнява. Ползвала съм блендер на няколко пулсации, за да се превърне в кубчета. Морковите се почистват и нарязват на кубчета/кръгчета.

Гъбите се обелват, отстранява се пънчето и с навлажнена домакинска хартия се избърсват и се нарязват на филийки около 3 мм дебелина. Малко са по-дебело нарязани, за да се усещат приятно в ястието.

Патладжанът се почиства и се нарязва на кубчета. Ако се прецени, че не е достатъчно пресен, може да се изцеди, като се посипят филийките/ кубчетата с малко сол. Оставя се за 20 минути, за да изтече горчивината му, но ако е много свеж и пролетен, не е необходимо предварително да се изцежда. Пролетните патладжани нямат горчивина.

Зеленият лук се наситнява, също и тиквичката се почиства и се нарязва на дребни кубчета.

Пресните доматите се поставят в гореща вода за 1-2 мин. След това се обелват, почистват се от сърцевината им и се нарязва само плътната им част на дребни кубчета.

Зелената чушка се нарязва на дребно.

Картофите се обелват, измиват и нарязват на по-големи кубчета.

Оризът се измива под течаща вода.

Парчетата целина се нарязват на малки кубчета.

Зелените подправки, магданоз и копър се наситняват. Те са за поръска, след като се извади ястието от фурната.

В дълбока тенджера се загрява по-голямата част от зехтина на умерена температура. Постните ястия, зеленчуковите, обичат мазнина, а още повече зехтин, така че посоченото количество е добро за ползване. Прибавят се двата вида лук, морковите и се задушават за около 2-3 минути. Прибавят се маслините, почистени от костилката, ако имат такава, гъбите, патладжанът и тиквичката на кубчета, наситнената целина, чушката, щипка пипер микс на зърна, посолява се със сол.

Добавя се и по избор наситнена прясна люта чушка. Разбърква се и се оставя на умерен котлон към слаб да се задушават, докато омекнат гъбите, но да останат все още хрупкави.

След като изври водата, се залива с виното, оставя се, за да се изпари и се прибавят картофите и оризът, добавят се мащерката и риганът. Разбърква се и се долива вода до картофите. Оставя се на слаб котлон да къкри за около 15 минути, като периодично се разбърква.

Към края на готвенето се добавят и доматите на кубчета, малко прясно смлян черен пипер, разбърква се и се сваля се от котлона и се пресипва в намаслена със струйка зехтин дълбока керамична форма (или друга подходяща за печене във фурна).

Поставя се във фурната да се запече до готовност на картофите за около 20 минути на 180 градуса.

След това гювечът се посипва с наситнен магданоз и копър.

Зеленчуковият гювеч може да се сервира както топъл, така и студен.

Гювечът с ориз по манастирски е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Мммм.... вкусно :)
16.09.2018 14:52
Яница Николова
Яница Николова
Чудесно!
23.06.2018 19:12
1