Начин на приготвяне
Бобът се измива и залива със студена вода. Така се кисне за около шест часа. След това водата се излива, налива се нова и се прибавя една чаена лъжичка сода.
Щом водата заври, водата отново се изхвърля, а бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.
Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Скилидките чесън се слагат цели.
Доматите се нарязват на дребно или пасират и също отиват в гювеча. Прибавят се подправките - червен пипер, джоджен, листа целина и калоферче.
За пикантност може да се сложи люта чушка. Налива се олио и вода догоре - да е възможно повече над боба, и гювечът се похлупва и слага в студена фурна.
Бобът в гювеч се пече първия половин час на 220 °C, след което температурата се намалява на 180 °C.
Малко преди готовност се прибавя сол на вкус към вкусния боб в гювеч.
Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептите ни за боб с ребра или класическия боб с наденица.
Коментари