Начин на приготвяне
Нарязваме агнешкото месо на порции и измиваме много добре с вода. Слагаме на котлона тенджера с вода и вътре прибавяме месото. Сваряваме месото. При необходимост припенваме.
Слагаме сол във водата с месото за вкус. След като се свари месото, го дърпаме от котлона. Вадим месото в съд. Прецеждаме бульона с голяма цедка в друг съд.
В дълбок тиган слагаме олиото да се сгорещи. Почистваме една глава лук и го режем на ситно. След като се сгорещи олиото, слагаме лука вътре да се задуши. Разбъркваме. Трябва да поомекне.
Добавяме ориза и булгура вътре. Разбъркваме много добре. Оставяме да стане оризът прозрачен. Разбъркваме често. Овкусяваме със сол и и черен пипер на вкус. Нарязваме на ситно джоджена и го слагаме и него вътре.
Разбъркваме. Наливаме 1 литър от прецеденият бульон. Разбъркваме. Слагаме капака и готвим за кратко на тих огън.
В голяма тавичка изсипваме ориза, булгура и бульона. Слагаме на места парчетата месо. Печем на 200°C във фурната до готовност. Трябва оризът и булгурът да си поеме водата и месото да се запече, ориза също отгоре.
Готовото ястие сервираме в чиния и хапваме.
Да ви е сладко!