Начин на приготвяне
Приготвя се гриляжът, като в тиган се загрява захарта, да се разтопи на карамел, бърка се с дървена лопатка.
Когато карамелът добие златист цвят, сипваме почистени парчета орехови ядки, разбърква се и върху намазана с масло хартия сипваме ореховите ядки.
Охладени се начукват на ситно и оставяме на хладно не в хладилник. В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер да побелее сместа. Добавя се олио и прясно мляко, накрая прибавяме смесено пресято брашно с бакпулвера.
Сместа се разделя на 2 части, в едната добавяме тъмно какао и разбъркваме да стане равен цвят.
Печем двата блата поотделно върху хартия в тава 24 см на 170°C всеки за по 20 минути.
Охлаждат се върху решетка и срязваме с къдрав нож на две. Получават се общо 4 блата.
Приготвя се кремът за тортата, като с миксер се разбива студено прясно мляко с пудинга на крем. Отделно се разбива сладка сметана с лъжица пудра захар, да сгъсти, и двата крема се смесват.
Отделя се в две чаши по няколко лъжици за украса. В едната добавяме зелена боя, в другата - шоколадов пудинг, и се разбърква добре. Сглобяваме в голяма чиния.
Поставя се бял блат, сиропира се с четка от бъзовия сироп, намазва се с крем, поръсваме ситно нарязани парченца банан и 1 ч.л. гриляж.
Отгоре втори блат, сироп, крем, банан, гриляж и завършваме с крем, като се измазва тортата от всички страни. Сипва се оцветеният крем в две фунийки от хартия за печене и рисуваме цвете и розички.
Стените на сметановата торта се поръсват с гриляж и оставяме в хладилника да стегне за другия ден.
Бялата торта с гриляж е готова!
Коментари