Пухкава питка с жива мая и кисело мляко

Йозлям КадироваЙозлям КадироваКопирайтър18431592
27/06/2018
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 502
  • Преглеждания за месеца52
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 бр. + 1 бр. за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • кисело мляко - 300 мл
  • мая - 1 бр.
  • вода - 1 ч.ч., леко претоплена
  • сусам - по желание, за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се втрива със захарта. След това се добавя във водата заедно със 1 ч.л. сол и 1 ч.л. брашно. Оставя се настрани да пипне.

Брашното се пресява. По средата се прави кладенче и се добавят първо сухите съставки, а след това и киселото мляко и всичко се омесва до меко тесто.

Оставя се да втаса. При мен отне около 40 мин. Но ако бързате и нямате толкова време - загрейте фурната на 50 градуса и след това я изключете.

Сложете тестото, но не затваряйте фурната. При нужда действието може да се повтори.

Оформя се питата.

Аз обикновено я разделям на две-три топки. След което ги удължавам (тип много дълъг колбас), режа ги на шайби около 1-2 см и започвам да ги подреждам в тавата. И така и с другата/другите топчици.

След като сме оформили питата, я оставяме да втаса още един път.

Мажем с жълтък и поръсваме със сусам по желание и печем на предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. При мен отнема около 30-40 минути.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар