Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода със захарта, покрийте и оставете да шупне. Отделете единия жълтък и разбийте с вилица яйцата, прибавете олиото и киселото мляко, разбъркайте.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте. Оформете кладенче и сипете яйчената смес и шупналата мая, замесете меко тесто. Покрийте купата с капак или стреч фолио, завийте с кърпа и оставете за 1 час да втаса на топло.
Върху леко набрашнен плот, поставете втасалото тесто и го премесете, разделете на 6 еднакви по големина парчета, които оформяте на топки.
Всяка топка разточете на тънка кора. Събирате корите на две места по три кори, като помежду им мажете с разтопено (но не горещо) масло, горната трета кора не мажете.
С помощта на нож за пица разрежете купчините кори на 12 триъгълника всяка. Направете малък прорез в долната (широка) част на всеки триъгълник и прекарайте острия връх през него, завийте на кифличка и подредете така оформените кифли в намаслена тава с диаметър 32 см.
Оставете оформената питка да втаса отново за около 50-60 минути. Намажете с разбитите с вилица, предварително смесените жълтък, олио и кисело мляко, поръсете със семена по-желание.
Намажете питката отгоре и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 40-45 минути, като проверявате с дървена клечка за готовността ѝ. Забодената клечка в питката, трябва да излезе суха без полепнало тесто по нея, гарантиран начин за проверка на всички печива.
Готовата изпечена питка намажете с масло отгоре и завийте за 10 минути, преди сервиране.
Много вкусна и пухкава питка с кисело мляко и мая!
Коментари