Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка с жива мая и кисело мляко

Пухкава питка с жива мая и кисело мляко

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2331k1k2
Пухкава питка с жива мая и кисело мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Пухкава питка за делник и празник - следвайте рецептата, за да си я приготвите"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 бр. + 1 бр. за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • кисело мляко - 300 мл
  • мая - 1 бр.
  • вода - 1 ч.ч., леко претоплена
  • сусам - по желание, за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се втрива със захарта. След това се добавя във водата заедно със 1 ч.л. сол и 1 ч.л. брашно. Оставя се настрани да пипне.

Брашното се пресява. По средата се прави кладенче и се добавят първо сухите съставки, а след това и киселото мляко и всичко се омесва до меко тесто.

Оставя се да втаса. При мен отне около 40 мин. Но ако бързате и нямате толкова време - загрейте фурната на 50 градуса и след това я изключете.

Сложете тестото, но не затваряйте фурната. При нужда действието може да се повтори.

Оформя се питата.

Аз обикновено я разделям на две-три топки. След което ги удължавам (тип много дълъг колбас), режа ги на шайби около 1-2 см и започвам да ги подреждам в тавата. И така и с другата/другите топчици.

След като сме оформили питата, я оставяме да втаса още един път.

Мажем с жълтък и поръсваме със сусам по желание и печем на предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. При мен отнема около 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: