Начин на приготвяне
Посоляваме филетата от толстолоба със сол и черен пипер, оставяме настрани, докато приготвим останалите продукти.
Нарязваме кромида на едро и го задушаваме за кратко в сгорещена мазнина. След това прибавяме наситнения морков, след него и ориза. След като стане стъклен, поръсваме със сол и червен пипер.
Наливаме 1 ч.ч. вода (може да замените с зеленчуков или рибен бульон - но тогава не добавяйте допълнително сол) и доматеното пюре, добавяме нарязаните на ситно скилидки чесън и изчакваме ориза да поеме течността.
В друг съд с малко мазнина поставяме нарязаното на дребно кисело зеле, задушаваме за кратко и наливаме 1 ч.ч. непълна вода или бульон. Оставяме на бавен огън под капак за 15 - 20 минути.
Добавяме ориза и разбъркваме сместа, прехвърляме я в тава.
Правим в сместа гнезденца за парчетата толстолоб, слагаме ги в тях и поливаме със струйка мазнина, поръсваме с червен и черен пипер и ситно нарязани листенца розмарин.
Наливаме 1 ч.ч. вода, поставяме на средна решетка в предварително загрята на 180 - 200 градуса за около 35 - 40 минути.
Поднасяме рибника със салата според сезона.
Рибникът с толстолоб е много вкусен!