Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Соленки за деца със сирене и лимец

Соленки за деца със сирене и лимец

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Соленки за деца със сирене и лимец
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
24
"С тези соленки ще развеселите всеки малчуган"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г София мел, бяло
  • брашно от лимец - 200 г
  • сирене - 60 г
  • чедър - 50 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясно мляко - 275 мл
  • мая - 1 бр. на Йоткер
  • масло - 60 г
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - за доомесване
  • слънчогледови семки - 50 г
  • растителна мазнина - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме двата вида брашно в подходяща за целта купа заедно със солта.

Прибавяме към него настърганите на ситно сирена.

Маята смесваме с хладкото мляко и захарта.

В брашното правим кладенче, в което изливаме внимателно активиралата се мая, яйцето + белтъка на второто (жълтъка отделяме за намазване), киселото мляко и разтопеното на водна баня масло.

От съставките омесваме меко и еластично тесто, което фолираме и оставяме за 40 минути да почине и удвои обема си.

От него оформяме топчета с големината на топче за пинг-понг.

Подреждаме ги в тава, предварително покрита с намаслена хартия за печене.

Леко ги притискаме с длан към дъното на тавата.

Намазваме повърхността им с разбития с малко растителна мазнина жълтък.

Поръсваме със слънчогледови семена, които предварително сме накиснали във вода и подсушили.

По желание можете да поръсите и ким.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 - 25 минути.

Готовите солени топчета покриваме с памучна за целта кърпа, за да останат меки и въздушни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: