Начин на приготвяне
Киселото мляко и содата се смесват.
Изчаква се млякото да шупне и към него се добавят олиото, едното яйце и единият белтък (жълтъкът се оставя за намазване) и натрошеното сирене. В случай, че сиренето не е много солено, може да добавите и малко сол.
Продуктите се разбъркват добре и към тях се добавя брашното. Замесва се меко, нелепнещо тесто и се оставя да почине около 30 минути.
След това се разточва на кора с дебелина около 1 сантиметър и соленките се изрязват с формички.
Намазват се с разбития жълтък и се поръсват с подправките (риган, босилек или друга сподред вкуса на детето). Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 мин.
Забележка: Сиренето в рецептата може да бъде заменено с кашкавал.