Начин на приготвяне
Избираме хубаво говеждо месо, което почистваме от ципи и сухожилия.
Подсушаваме го добре и го увиваме в стреч фолио. Поставяме шола за 30 мин във фризера.
По този начин по-лесно го нарязвам на шницели с желаната от мен дебелина - около 2 см.
Готови и овкусени със сол и черен пипер, с остър нож правим леки прорези по диагонал.
Разтопяваме маслото в тиган и запечатваме стековете за по 2-3 минути от двете страни.
Поставяме ги в тава за печене. В нея поставяме обелените и разполовени картофи и почистените цели моркови.
Заливаме с телешки бульон основа, червеното вино и маслото.
Поставяме алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 220 градуса 10 минути.
След това намаляваме температурата на печене на 170 градуса за около 40 минути (без вентилатор).
През това време почистваме и нарязваме на средни кубчета шалота и морковите. Поставяме ги в две купи с капак. Посипваме ги с царевично нишесте и разклащаме, за да сме сигурни, че нишестето е полепнало по зеленчуците.
Сотираме в остатъчната от стековете мазнина първо лукa. Изваждаме го с решетъчна лъжица и поставяме морковените кубчета. Следват отцедените гъби Намеко. За 2-3 минути ги оставяме в маслото и отделяме.
След тях изпържваме чипс от листата на градинския чай. Внимателно ги отделяме върху кухненска хартия.
Ред е да сотираме за кратко и чери доматчетата.
За целта с острието на ножа правим разрез на кръст от долната им част.
Изваждаме и отцеждаме остатъчната им мазнина върху хартия.
Част от гарнитурата и аранжировката ни е готова.
Изваждаме с щипка стековете от фурната (никога не пробождайте месото с вилица, защото се освобождават соковете му). Оставяме ги да починат върху дървена дъска.
Картофите намачкваме и смесваме с прясното мляко и сосa от печенето.
Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче.
Намачканото морковено пюре разреждаме със сосa и овкусяваме със сол и черен пипер.
Останалият при печенето сос деглазираме върху котлона с още малко червено вино.
Изсипваме го в тигана и редуцираме до желаната гъстота.
Готови сме за сглобяването на чинията.
Поднасяме рамстековете, гарнирани със сотираните лук, гъби, моркови и домати. С помощта на две лъжици поставяме картофеното и морковеното пюре. Аранжираме с чипс от листата на салвията и цветовете ѝ.
Заливаме със сосa преди консумация.
Коментари