Начин на приготвяне
Елдата е здравословна храна. Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене.
Елда с гъби, лук и моркови най-често се приготвя в голям тиган.
Измивате елдата добре в три води. Това е много важна стъпка при приготвянето на елдата. Отцедете зърната елда.
В тиган сгорещете мазнина от краве масло и зехтин, запържете в нея отцедената добре елда, добавете наситнения лук, обеления и нарязан на тънки филийки чесън, една червена прясна чушка и моркова, нарязан на колелца.
След като се зачервят, добавете при тях маринованите гъби и накиснатите манатарки и сметаната.
Можете да приготвите елдата и без сметана - вкусна е и по двата начина.
Залейте продуктите със зеленчуковия бульон.
Оставете елдата със зеленчуци да се задушава за 15-20 минути на средна степен на котлона. Когато елдата с гъби, лук и моркови е готова, поръсете със зелени подправки по ваш вкус.
Приятен апетит!