Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пълнозърнест кекс с ябълки

Пълнозърнест кекс с ябълки

ДаниДани
Новак
3323226730
Пълнозърнест кекс с ябълки1 / 2
30/09/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Пълнозърнест кекс с ябълки, който няма да увеличи цифрите на кантара, хапвайте без притеснение, много е вкусен"

Необходими Продукти

  • ябълки - 2 бр.
  • сини сливи - 1 - 2 броя по желание
  • лимони - кората на 1/2 + 1 с.л. лимонов сок
  • галета - 1 с.л. с връх
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2/3 ч.ч.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • подсладител - течен 2 ч.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч. нарязани
  • овесени трици - 1 ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - Грахам 1 чаена чаша
  • сол - 1/2 к.л. равна
  • канела - 1 ч.л.
  • ром - 2 с.л.
  • топинг - за глазура /шоколад, карамел, ягода по избор/
  • прясно мляко - или кисело до 50 мл. при необходимост
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се измиват, почистват от семките, обелват се и се нарязват на кубчета. Сливите се нарязват на кубчета и се добавят към нарязаните ябълки. Поръсват се с лимоновия сок и се разбъркват, за да не потъмнеят ябълките.

Малко преди да се добавят към кексовата смес, се поръсват с 1 супена лъжица галета и се разбъркват добре.

В друга купа се разбиват яйцата (на ръка, с вилица или тел/ръчна бъркалка - не се ползва миксер), добавя се олиото и се разбива още малко, докато се получи хомогенна смес, като рядка майонеза. Към тях се добавя киселото мляко с предварително угасената в него сода за хляб.

Отделно се смесват сухите съставки - овесените трици, пълнозърнестото брашно, солта, канелата и нарязаните орехи. Объркват се добре.

Смесват се течните със сухите съставки, добавят се ябълките. Обърква се, докато всичко се смеси добре.

Ако прецените, че сместа ви се е получила твърде гъста, добавете предвидените до 50 мл. прясно или кисело мляко.

Сместа се изсипва в подмазана кексова форма, поставя се в загрята на 180 градуса фурна и се пече 35-40 мин. или до суха клечка. Времето, разбира се, не е еднакво за всички фурни, трябва да се наблюдава.

След като се извади от фурната ябълковия кекс, той се глазира с предпочитан топинг или комбинация от два или повече вида.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка: