понеделник, 24 ноември

Еклери

Публикувана от:
Видяно: 226 383 пъти
Националност: Френска Кухня
Категория: Тестени десерти
Рецепта за Еклери
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции25-30

Необходими Продукти

  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 - 4 бр. (зависи от големината им)
  • прясно мляко - 1/2 л.
  • брашно - 5 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 7 - 8 с.л.
  • масло - 50 гр.
  • ванилия - 3 бр.

Приготвяне на Еклери

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.

След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.

С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитите 5 пълни лъжици с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилийките. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.

4.2 от 218 Гласа

Отзиви (103)

  • 0
    0
    Отговор
    Весела

    2014-11-23, Оценка 5 от 5 за Еклери

    Наистина страхотна рецепта ! Благодаря.
  • 0
    0
    Отговор
    Катя

    2014-10-25, Оценка 5 от 5 за Еклери

    Моите еклери се получиха страхотни, огромни но страхотни :-)
  • 3
    3
    Отговор
    Крис

    2014-05-29, Оценка 5 от 5 за Еклери

    На какво се дължи фактът, че кремът стана доста течен? Как може да се оправи това?
  • 10
    3
    Отговор
    Мария

    2014-02-02, Оценка 5 от 5 за Еклери

    Чудесна рецепта :) благодаря много :) за пръв път правя и подходих малко плашливо, но резултата надмина очакванията ми :)
  • 12
    1
    Отговор
    Вики

    2013-12-11, Оценка 5 от 5 за Еклери

    "Спадат" защото ги изкарвате веднага от фурната, трябва да се оставят 10-15мин. в изстиващата фурна. Успех
  • 8
    4
    Отговор
    Аделина

    2013-11-22, Оценка 5 от 5 за Еклери

    Прекрасни са!
  • 7
    0
    Отговор
    дидка

    2013-10-14, Оценка 4 от 5 за Еклери

    аз ги правя по същия начин ,с малка корекция във врящата вода слагам щипка сол и щипка захар ,а на крема прибавям и две яйца и лимонена есенция опитайте и ще останете мн доволни
    относно пълненето на еклерите ,става сшприц и дългата приставка а за да не се смачкат готовите еклери крема трябва да е готов и веднага да се напълнят
  • 14
    4
    Отговор
    Галя

    2013-09-02, Оценка 3 от 5 за Еклери

    Само не разбирам защо като напишеш коментар, в който си споделил опита си от пробваната рецепта и че рецептата не се е получила добре, на следващият ден ти го изтриват.
    Та нали за това са коментарите да дадат представа на хората, които смятат да пробват рецептата, дали тя е добра и струва ли си да я изпробват.
    Оставам с убеждението че в този сайт е пълно с грешно написани рецепти. Даже и коментарите, които не им изнасят ги трият.
  • 5
    0
    Отговор
    Хасан

    2013-08-28, Оценка 5 от 5 за Еклери

    харно беше
  • 6
    0
    Отговор
    angry cookie

    2013-08-10, Оценка 5 от 5 за Еклери

    Рецептата се получава идеално!
    Вече няколко пъти ги приготвям, чак взех да получавам заявки от приятели и познати,които искат от мен да ги приготвям едва ли не през ден - два:)
    Благодаря много за споделената рецепта!

Вкусна и уникална рецепта за Еклери. Не намерихте това което търсите? Разгледай другите ни специалитети за Еклери. Доказани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Еклери в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.