Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Хумус по оригинална рецепта

Хумус по оригинална рецепта

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Хумус по оригинална рецепта1 / 3
24/11/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
1
"Невероятно вкусен и доста евтин за приготвяне, хумусът е нещо вкусно и полезно, което трябва често да приготвяте в домашна обстановка. Вижте тази оригинална рецепта за домашен хумус"

Необходими Продукти

  • нахут - 1, 5 ч.ч.
  • тахан - 2 с.л.
  • чесън - 4 скилидки
  • вода - 3/4 чаши
  • лимони - сок от 2 лимона
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • магданоз - или други подправки по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нахутът се почиства и се накисва във вода за 24 часа, докато набъбне двойно. Прехвърля се в тавичка и се разстила, покрива се с кърпа и се оставя да покълне за 2 дена, като сутрин и вечер се облива и отцежда внимателно.

Покълналият нахут се бланшира, като се попари с вряла вода. Оставя се за 2 минути така и се отцежда. Може и да не се оставя да покълне, като се изсипе във вряла вода и се вари за около час и половина.

Всички съставки без червеният пипер и подправките по избор се сипват в блендер. Хумусът се мели до хомогенност, а после се овкусява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
512
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

стоян
стоян
това е рецептата с една забележка. без кимион не може да бъде "оригинална".
24.01.2014 12:01
10
кайци
кайци
вместо вода,слагам кисело мляко и кимйон раскош!!!!
07.11.2012 22:10
2
5
1
Покажи всички подкоментари
Люблена
Люблена
Хумусът е най-вкусното нещо на света! Опитах го за пръв път преди 3 седмици и много ми хареса.Страхотно е и много хранително.Опитайте да го намажете на препечена филия хляб-става вкусно!
10.08.2012 12:30
2
1
Галина Цветанова
Галина Цветанова
Няма значение как ще го наречете, обаче този вид разядка ме пленява! Днес за пръв път си направих сама! Имам предвид, че по турските магазини я продават готова. Купувала съм я в готов вид, но сега ....направо останах очарована от самонаправянето й!:))))
25.06.2012 11:22
3
sunshine4eto
sunshine4eto
хумус или хомус, не ми пука /срещала съм го и като хомос/
важното е че е много вкусно, но лично на мен малко множко ми дойде лимона, така че пробвайте първо с 1 или 1,5лимон и чак тогава ако е малко добавете още
08.06.2012 20:50
1
2
пламена
пламена
Баш хумус си е - като вид храна.
29.09.2011 21:48
1
ясмин
ясмин
Хапва се гарниран със зехтин, прави се кладенче в средата на чинията, в която е сервиран, и се сипва малко зехтин.
И най вече се казва Хомус. Хумусът е нещо друго, вид почва.
29.09.2011 16:59
3
1
1
Покажи всички подкоментари