Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Сливенски милинки по оригинална рецепта

Сливенски милинки по оригинална рецепта

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Сливенски милинки по оригинална рецепта
Снимка: Рая Андонова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
70
"Сливенлии се славят със своите невероятни милинки - имаме оригиналната рецепта и веднага ви я предоставяме"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + 1 с.л., и още за месенето и тавата
  • вода - 600 мл топла и 100 мл хладка
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • захар - 1 ч.л. или на око
  • олио - 4 с.л. и за намазването на тавата
  • масло - около 2 с.л., или маргарин
  • галета - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се оставя в топлата вода (600 мл), докато се разтвори.

След това в купа се слага брашното със солта и захарта и към тях се налива водата с маята.

Разбърква се в началото с лъжица, докато започне да става гъсто, а оттам се меси тестото. Към края се прибавя олиото и се меси още.

Веднага след като е готово тестото, се разделя на малки топчета (поне около 70 бр.) и се нареждат в намазнена и набрашнена тава. Чак тогава вече в тавата се оставят да втасат.

Когато са се уголемили, се слага на котлон водата с маслото/маргарина. Оставя се да се загрее и се прибавя брашното, като се разбърква с тел, за да няма бучки. Сваля се от котлона, доразбърква се добре и се намазват милинките.

Фурната се включва да загрее на 180 градуса с вентилатор, а през това време милинките се оставят да поемат течността.

По желание се поръсват с галета и отгоре отново от заливката, но може да са и само със заливка.

Когато загрее фурната, се слагат сливенските милинки и се пекат около 25 - 30 минути.

Когато са готови и се извадят, се напръскват леко с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат отгоре.

Сервират се сливенски милинки по оригинална рецепта поръсени с пудра захар (ако нямат галета) с добавка сирене или шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Много са хубави милинките, похапнахме ги с удоволствие! Приготвих половин доза,само маслото за заливката оставих същото количество. Като хлебчета са, но с чудесна, хрупкава коричка, особено ако се поръси с повечко галета.
Благодаря за рецептата.
07.10.2020 02:11
2
1
Покажи всички подкоментари