Начин на приготвяне
Маята се оставя в топлата вода (600 мл), докато се разтвори.
След това в купа се слага брашното със солта и захарта и към тях се налива водата с маята.
Разбърква се в началото с лъжица, докато започне да става гъсто, а оттам се меси тестото. Към края се прибавя олиото и се меси още.
Веднага след като е готово тестото, се разделя на малки топчета (поне около 70 бр.) и се нареждат в намазнена и набрашнена тава. Чак тогава вече в тавата се оставят да втасат.
Когато са се уголемили, се слага на котлон водата с маслото/маргарина. Оставя се да се загрее и се прибавя брашното, като се разбърква с тел, за да няма бучки. Сваля се от котлона, доразбърква се добре и се намазват милинките.
Фурната се включва да загрее на 180 градуса с вентилатор, а през това време милинките се оставят да поемат течността.
По желание се поръсват с галета и отгоре отново от заливката, но може да са и само със заливка.
Когато загрее фурната, се слагат сливенските милинки и се пекат около 25 - 30 минути.
Когато са готови и се извадят, се напръскват леко с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат отгоре.
Сервират се сливенски милинки по оригинална рецепта поръсени с пудра захар (ако нямат галета) с добавка сирене или шарена сол.
Коментари
Благодаря за рецептата.