Сладка сиропирана баница

21/02/2016
Марияот МарияНовак
"Днес ще ви представим тази чисто българска класическа рецепта на сладка сиропирана домашна баница - има фото галерия с всички стъпки на приготвянето и"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
51 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо249 575
  • Преглеждания за месеца7263
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4,9 от 5
  • Сготвена51

Необходими Съставки

  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 кубче жива
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч., + за измесване
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мас - около 200 г разтопена свинска за намазване
  • за сиропа
  • вода - 1.5 л
  • захар - 500 г
  • за плънката
  • локум - 1 или 2 кутии
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенче, в което се чукват яйцата.
Маята я разтваряме в затопленото мляко и се изсипва при яйцата и започваме да месим.

Получава се меко тесто, от което оформяме 9 топки, всяка от тях разточваме на тънка кора и посипваме с брашно.

Всяка една от корите намазваме с разтопена мас и подреждаме една в/у друга всичките 9.

След като наредим всички кори, ги разточваме заедно. Ръсим с брашно от време на време, за да не лепне. Стремим се да получим елипса, а не кръгла форма на корите.

След като разточим, разделяме на две половини, разпределяме нарязания на парчета локум и завиваме на руло. После усукваме, за да се разтегли хубаво.

Режим на парчета около 4-5 см и подреждаме в тава, като оставяме място. След като втаса тестото, баницата се изпича и като изстине, се сиропира.

Приготвяла съм баницата и със сирене, като естествено не я сиропирах. Добавих и снимка.подобни рецепти тук

5 13
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Йорданка Ковачева
Много апетитна рецепта! Приготвям я в момента (чакам да втаса).
Исках да споделя само, че две чаши брашно ми дойдоха крайно малко и използвах почти още една цяла чаша за доизмесване, като се има на предвид, че вместо три яйца сложих две. Просто като гледах количеството брашно и реших, че три са много. Може би моите чаени чаши са по -малки, незнам.
0
0
Величка  Калева
Баницата е чудесна. Ако обичате съчетание между сладко и солено, пробвайте баница приготвена по същия начин, но плънката да е от сирене. След като се изпече, пънчетата се сиропират.
2
1
mariqnaangelo
mariqnaangelo
25.09.2016 00:16
Чудесна сладка баница се получи! Хапнахме с удоволствие и за почерпка имаше, защото стана мн.голяма. Другия път ще направя половин доза.
Добавила съм снимка на моята вкусна баничка!
20
5

Виж всички коментари или напиши такъв