Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сладка сиропирана баница

Сладка сиропирана баница

МарияМария
Новак
27207108
Сладка сиропирана баница
Снимка: Мария
2 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Днес ще ви представим тази чисто българска класическа рецепта на сладка сиропирана домашна баница - има фото галерия с всички стъпки на приготвянето и"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 кубче жива
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч., + за измесване
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мас - около 200 г разтопена свинска за намазване
  • за сиропа
  • вода - 1.5 л
  • захар - 500 г
  • за плънката
  • локум - 1 или 2 кутии (200 - 280 г)
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенче, в което се чукват яйцата.

Маята я разтваряме в затопленото мляко и се изсипва при яйцата и започваме да месим.

Получава се меко тесто, от което оформяме 9 топки, всяка от тях разточваме на тънка кора и посипваме с брашно.

Всяка една от корите намазваме с разтопена мас и подреждаме една в/у друга всичките 9.

След като наредим всички кори, ги разточваме заедно. Ръсим с брашно от време на време, за да не лепне. Стремим се да получим елипса, а не кръгла форма на корите.

След като разточим, разделяме на две половини, разпределяме нарязания на парчета локум и завиваме на руло. После усукваме, за да се разтегли хубаво.

Режим на парчета около 4-5 см и подреждаме в тава, като оставяме място. След като втаса тестото, баницата се изпича и като изстине, се сиропира.

Приготвяла съм и баницата със сирене, като естествено не я сиропирах. Добавих и снимка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
513
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Искам да попитам за купчето мая колко грама е?
09.05.2023 12:10
Planner Mia
Planner Mia
Страхотно стана! Благодаря за лесната и сполучлива рецепта. Аз използвах кокосово олио, тъй като нямах свинска мас и пак стана идеално.
10.12.2018 21:55
1
Гергана Илиева
Гергана Илиева
Ние я правим само с орехи и сиропа, а може и с локум и сиропа
03.12.2018 00:23
3
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Много апетитна рецепта! Приготвям я в момента (чакам да втаса).
Исках да споделя само, че две чаши брашно ми дойдоха крайно малко и използвах почти още една цяла чаша за доизмесване, като се има на предвид, че вместо три яйца сложих две. Просто като гледах количеството брашно и реших, че три са много. Може би моите чаени чаши са по -малки, незнам.
28.03.2017 12:44
7
2
2
Покажи всички подкоментари
Величка  Калева
Величка Калева
Баницата е чудесна. Ако обичате съчетание между сладко и солено, пробвайте баница приготвена по същия начин, но плънката да е от сирене. След като се изпече, пънчетата се сиропират.
23.01.2017 20:30
10
3
Потребител#177431
Потребител#177431
Чудесна сладка баница се получи! Хапнахме с удоволствие и за почерпка имаше, защото стана мн.голяма. Другия път ще направя половин доза.
Добавила съм снимка на моята вкусна баничка!
25.09.2016 00:16
44
9
Потребител#176753
Потребител#176753
Ммм.. ще пробвам! Гласувам с 5!
22.09.2016 22:52
6
1
Крома
Крома
Разкошна ще я опитам
05.08.2016 15:35
8
4
Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
С тази рецепта ме накарахте да си спомня детството.
24.07.2016 17:20
19
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво Мария ,разкошна е така на розички ,не се сетих за този начин , а само си я нарязах в тавата на парчета :)))
24.07.2016 16:06
6
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Поздравления много ми хареса вашата рецепта, в най скоро време ще я направя и ще сложа локум с аромат на портокал, стават уникални нещата приготвени с него.
31.05.2016 22:59
12
1
Tanya Arnaudova-Dimitrova
Tanya Arnaudova-Dimitrova
Моята баба правеше тази баница като вместо мляко слагаше жълта лимонада.....и настъргана лимонова кора.....тези розички ми ухаят на баба....
31.05.2016 19:08
10
2