Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Печено месо с оризови бомбички

Печено месо с оризови бомбички

Печено месо с оризови бомбички
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 3
27/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Няма да капитулираме, докато не изядем и последната хапка месо и не унищожим и последната оризова бомбичка!"

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г
  • гъби - 250 г мариновани
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 100 мл
  • течна сметана - 100 мл
  • кашкавал - 50 г рендосан
  • къри - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • олио
  • масло - за намазване на купичките
  • свинско вратно месо - 1 кг
  • Сос
  • брашно - 40 г
  • масло - 40 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • течна сметана - 100 мл
  • бяло вино - 20 мл
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подсолена вода и 1 ч.л. къри сложете ориза да се свари за 15 минути. Извадете го в гевгир и оставете да се изцеди.

Нарежете лука на много ситно и го запържете на слаб огън. Добавете виното и изчакайте да се изпари наполовина и сипете сметаната.

Оставете за малко да покъкри и сложете рендосания кашкавал, нарязаните гъби, щипка сол и щипка черен пипер. Разбъркайте и щом кашкавалът се е разтопил, махнете от котлона и изчакайте леко да се охлади.

С масло намазнете шест купички за крем карамел. Напълнете ги с ориз и в средата направете дупка.

Напълнете с гъбената смес, покрийте с още малко ориз и притиснете с лъжица. Всяка купичка покрийте с фолио и запечете в загрята фурна на 180 градуса около 20 минути. Извадете купичките и ги запазете.

Нарежете месото на шест порции и овкусете с черен пипер и сол. В горещо олио го запечатайте от всички страни. На дъното във фурната сложете тава с малко вода. Сложете скарата на средно ниво и върху нея наредете месото.

Изпечете свинското в загрята фурна до готовност (около 1 час).

Сложете маслото за соса да се разтопи на слаб огън и добавете брашното. Разбъркайте хубаво да не се получат бучки. Разбийте жълтъците и сметаната и ги добавете към брашното. Разбъркайте и оставете да се загрее още две минути, без да завира.

Добавете виното, солта и черния пипер. Разбъркайте и след една минута махнете от котлона. Пригответе си шест чинии за сервиране. С мокро ножче минете по стените на купичките с ориз, обърнете ги върху всяка чиния и отстранете купичките. Сложете от готовото месо и залейте със сос.

Печеното месо с оризови бомбички е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: