Кукуреч на фурна – гръцко традиционно мезе

07/05/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Чудно традиционно мезе са си измислили гърците, което приготвят най вече за Великден и Гергьовден и е вкусно както топло, така и студено."
Приготвяне60 мин.
Готвене90 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 062
  • Преглеждания за месеца10061
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • агнешки бял дроб – 1 бр.
  • агнешки черен дроб – 1 бр.
  • агнешко сърце – 1 бр.
  • агнешки момици – от комплекта
  • агнешки черва - 3 метра
  • чесън – 1 ч.л. на прах
  • риган – 2 с.л.
  • черен пипер – 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте червата обилно с вода външно и вътрешно, като ги обърнете. Изплакнете и ги поставете в купа с равни количества вода и бял оцет (ябълков), поставете ги в хладилник за 2 часа, за да се избелят. През това време измийте и добре почистете белия дроб, черния дроб, сърцето и момичките.

Нарежете ги на големи парчета (като хапки) и ги поставете в гевгир, изплакнете и оставете да се отцедят. След което ги преместете в купа, поръсете ги със сол (повечко), черен пипер и чесън, разбъркайте като масажирате и ги поставете в хладилника докато премине времето за готовност на червата.

Вземете дървен или метален шиш и започнете да прекарвате през шиша едно по едно парчетата като ги редувате черен дроб, бял дроб, сърце и момички. След като свършат продуктите, отново посолете и поръсете с черен пипер, оставете шиша да се отцеди за няколко минути.

Навийте червата около продуктите (като вретено) плътно и стегнато (с което аз сама не можах да се справя много добре), докато получите стабилен слой от навити черва. Препоръчвам по възможност червото до е едно, щи ви бъде по лесно. За да закрепя червата към шиша използвах агнешкото було, като го увих стегнато върху продуктите.

Увийте целия шиш с алуминиево фолио стегнато и го поставете в тавичка с малко вода. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса - около час и половина е достатъчно.

Чудно традиционно мезе са си измислили гърците, което приготвят най вече за Великден и Гергьовден и е вкусно както топло, така и студено.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар