Плодова пита

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3212k
Плодова пита1 / 2
21/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Когато една плодова пита прилича на произведение на изкуството, направо ни е жал да я разрежем!"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 8 с.л.
  • брашно - 8 с.л.
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • ванилена захар - 1 пакет
  • за крема
  • царевично нишесте - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 5 с.л.
  • ванилена захар - 1 пакет
  • желатин - 1 с.л.
  • сметана - 200 мл сладкарска, охладена
  • за плодовете
  • ананас - 200 г, нарязан
  • ягоди - 200 г едри
  • грозде - 200 г без семки
  • киви - 200 г
  • портокали - 1 брой
  • нектарини - 1 - 2 броя
  • за желиране
  • желатин - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта, добавете пресятото брашно и внимателно объркайте до хомогенизиране. Сипете сместа във форма с хартия за печене и сложете да се изпече в загряна на 180 градуса фурна до суха клечка. Изстиналия блат разделете внимателно на 3 части.

Сложете водата и захарта да врат за 5 минути за захарния сироп. Снемете и разбъркайте ванилената захар.

За крема разбийте яйцето с нишестето и 2-3 с.л. студено мляко. Останалото мляко сложете да заври със захарта. Добавете яйцето с нишестето при непрекъснато разбиване и след като кремът се сгъсти, го снемете от котлона. Добавете накиснатия с малко вода и набъбнал желатин, който сте разтопили за кратко на котлона. Бъркайте, докато се разтвори, и оставете крема да изстине. От време на време го разбърквайте. Щом изстине, внимателно го смесете с разбитата на сняг сметана.

Започнете да подреждате плодовата пита. Сложете 1 блат, напръскайте го със сиропа, намажете с 1/3 от крема и така докрай. След като сиропирате последния блат, намажете плодовата пита с крем отвсякъде. Целият плодов сладкиш се намазва с останалия крем. Сложете я в хладилник за 1 час.

За желирането на плодовете накиснете желатина в 2-3 с.л. вода да набъбне. Сложете водата със захарта да заврат с лимоновия сок. Махнете от котлона и разбъркайте с желатина, докато се разтвори. Сложете купата в друга купа със студена вода и лед. Бъркайте, докато желатинът се охлади.

Подредете нарязаните плодове върху плодовата торта, като аранжирате по ваш вкус. С помощта на четка разпределете старателно целия желатин по плодовете.

Сложете плодовата пита в хладилник за поне няколко часа преди да поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
45
31
20
10
Дай твоята оценка: