Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Разложка шарена шупла

Разложка шарена шупла

ПетяПетя
Готвач
1281k2788323
Разложка шарена шупла
Снимка: Петя
1 / 3
10/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Заложете на колорита и на изпитания вкус - опитайте нашата разожка шарена шупла"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • вода - 100 мл
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 2 яйца
  • сол
  • брашно - 15 с.л. с връх
  • сирене - 150 - 200 г
  • шарена сол
  • сусам
  • маково семе
  • масло - 60 г (за намазване)
  • ким
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага киселото мляко и в него се погасява хлебната сода. Ако киселото мляко е гъсто се добавят 100 мл вода, ако е рядко водата не се слага - просто трябва да е леко разредено, но не и да е айрян.

Прибавят се олиото, солта и разбитите с вилица яйца. Обърква се добре и се добавя брашното. Сместа трябва да е гъста като за кекс, при необходимост се прибавя още брашно.

Така приготвената смес се изсипва в намазнена и набрашнена голяма тавичка, така че блатчето да е с дебелина 1 см, защото при самото печене шуплата леко се надува. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене.

Мое допълнение към старовремешната рецепта е поръсването на шуплата отгоре с любимите семена и подправки :) Експериментирах, като едната шупла разделих на сектори с маково семе, а самите сектори поръсих с шарена сол, сусам и оставих в натурален вид. А другата беше поръсена с ким, чубрица, червен и черен пипер; сусам и отново разделени с маково семе. Вие си преценете как ще процедирате).

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят. Тогава се изважда и се маже отгоре с краве масло или се напръсква навсякъде с олио и се връща за 1-2 минутки във фурната.

Изваждате я от фурната и ако обичате хрупкава коричка я оставяте така да поизстине леко. В противен случай я покривате с хартия и отгоре с кърпа за 5-10 мин. да се задуши, след което се изважда от тавата.

Вкусна е както топла, така и студена поднесена с чаша айрян, кисело мляко или боза. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: