Корбан се приготвя от шилишко или овче месо необходими продукти вода според количеството месо сол ври на умерен огън и майсторлъка е в отправянето за да може сока да остане бистър
07.07.2024 14:46
13
3
Анонимен
Като стигнах до брашното,спрях да чета!
24.06.2022 22:02
18
2
Анонимен
Много е хубава но не се слага гореща а студена вода
13.03.2022 21:13
10
3
Потребител#241046
В допълнение: В курбан или курбан чорба никога не се слагат дреболии. В противен случай си е дроб чорба
11.11.2019 11:10
22
4
1
Анонимен
да абсолютно е вярно
12.09.2024 00:32
Потребител#241046
Явно никой не прави разлика между "курбан" и "курбан чорба".
Курбан е обредно ястие, приготвено според местните традиции, от осветено от свещеник мъжко животно/или риба ако е пости/. На едно място почитат белия/турски/ курбан от месо, вода, черен пипер, сол и дафинов лист. На друго място - червения курбан с червен пипер, лук, лапад/напролет/, пиперки, но без зеле, домат и картоф.
Курбан чорбата си е чорба и наистина е с пресечено яйце. Прави се от всякакъв вид месо/риба, но не е обредно ястие. Прибавя се или не зеленчук според местните обичаи. По Дунава например правят много хубава курбан чорба от няколко вида риба и едно пиле.
Вкусове и наименования всякакви. Мария Валева описва в коментара си класическия бял курбан.
11.11.2019 11:06
31
13
Анонимен
Класическата курбан чорба е от шилешщко или овче месо. Цялото живитно се разфасова на парчета за порциите. Вари се в голям съд с 6-8 препечени глави лук за цвят и аромат. Нищо друго не се прибавя!
Сварява се, сервира се - обикновено на помени.
23.08.2019 20:27
25
3
Анонимен
Това е класическата курбан чорба!!!!!!!!!!!!Всичко друго е фалш,като много потребители тук!Уважавайте труда на хората,които споделят тук с нас кулинарни рецепти!
05.05.2019 15:53
11
13
Потребител#184033
Харесвам рецептата,но за класически курбан чорба не се застройва с яйце.ако е така, то тогава се нарича чорба от агнешко месо и дреболии
01.04.2017 14:00
37
3
Потребител#178782
Първо съгласна съм с Mariq Veleva и второ до колкото знам яйцето не трябва да се пресече!
25.10.2016 09:43
10
6
1
Nevena
Това е единствената супа, в която яйцето ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се пресече!
10.05.2019 23:53
4
Станислав
Това не е курбан, а някаква чорба .... Мария Валева точно е обобщила нещата.
17.08.2015 15:00
38
4
Мдааа
точния, всеки може да си слага всичко, но когато става дума за "класически" тогава мълчим, чули беееееееее
21.07.2014 17:30
15
7
Данна
точно рецептата на Мария Валева е за класическа курбан - чорба
07.02.2014 18:57
21
8
точния
До мария валева.във вашето село може да сложите на баба ти магарето ако искаш,чули ма.
22.01.2014 22:29
5
43
Павел
По нашия край го правим с много малко вода за в началото после се вари в собствената си мазнина като слагаме малко лук морков черен пипер може и една червена чушка.
02.12.2013 17:30
9
9
Mariq Valeva
Що за глупост е това ???? Класическата курбан чорба се състои от овче месо , вода , сол и яко препенване ( има вече измодерени който добавят лук и аромати - но това е друго - въпрос на вкус )като съотношението на овчето месо " ако е цяла овца " е на 1 кофа месо / 3 кофи вода - ако е по - старо животното , или - 1 кофа месо / 2 кофи вода - ако е по - младо , всеки по - запознат знае , че курбан не става от агне или шиле , най - добре става от по - стара овца или коч ! Тази рецепта не е за класическа курбан чорба , това е някаква супа .
02.12.2013 13:09
131
5
2
Анонимен
Това е варено месо.... Не използвайте думата чорба наляво и надясно......
Курбан е обредно ястие, приготвено според местните традиции, от осветено от свещеник мъжко животно/или риба ако е пости/. На едно място почитат белия/турски/ курбан от месо, вода, черен пипер, сол и дафинов лист. На друго място - червения курбан с червен пипер, лук, лапад/напролет/, пиперки, но без зеле, домат и картоф.
Курбан чорбата си е чорба и наистина е с пресечено яйце. Прави се от всякакъв вид месо/риба, но не е обредно ястие. Прибавя се или не зеленчук според местните обичаи. По Дунава например правят много хубава курбан чорба от няколко вида риба и едно пиле.
Вкусове и наименования всякакви. Мария Валева описва в коментара си класическия бял курбан.
Сварява се, сервира се - обикновено на помени.