Тази рецепта коментираха

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Само свинско и лук!
И олио.
Може и черен пипер на зърна.

Не знам, кой е "правилният" друсан кебап, но у дома, още дядо като беше, се прави така:
крехко месо от прясно заклано прасе, едри парчета, заедно с много едро нарязан лук, бая олио; в голяма тенджера с капак на силен огън; начесто силно се раздрусва, като капакът се придържа затворен; накрая/към края – червен пипер и сол.

Характерното е карамелизирането на лука; то затова е и раздрусването – да не сгори лукът.
От много годин лукът, де го зимам в София, не се/трудно се карамелизира; в такъв случай помага по-ситното му нарязване.

Некои слагат и малце чубрица.
03.01.2025 10:08
Maria Mimi
Maria Mimi
Моля за извинение, но това не е друсан кебап, а пържено месо. Друсаният кебап се приготвя, като нарязаното месо, нарязаният на филийки лук и подправките - сол и черен пипер се смесят. Тенджерата се раздрусва енергично през 15 мин. или през колкото се сещаш, докато са сурови и това продължава няколко часа. Смисълът е, че месото поема подправките, става по-крехко от раздрусването, поема и аромат от лука. След това месото се почиства от парченцата лук и се пържи на слаб котлон - при пърженето може и да се разбърква, а не да се раздрусва (аз го пържа под капак и го разбърквам). Когато е вече готово, се слага лукът - само за няколко минути, за да остане хрупкав. Може и месото първо да се извади, а лукът, поръсен с малко брашно, да се изпържи в същата мазнина и тогава да се смеси с изпърженото месо.
Този кебап, описан в рецептата, може би става вкусен, но това не е друсан кебап. Освен това е по-добре месото да е плешка, а не бут.
17.12.2016 17:13
15
7