Десетки пъти съм помагала на баба ми от Панагюрище да го прави този тутманик и за едно нещо съм абсолютно сигурна - прави се от невтасало тесто, т.е. няма мая, нито яйца, мас или захар.. Тестото се прави както Maria Mimi е обяснила и се слага само сирене и мазнина за плънка. Никакви хартии за печене. Труден е и Maria Mimi е права - не е за всеки, още по-малко пък начинаещ.
Аз като начинаещ бих се пробвала с описаната от Краси рецепта за тутманик (не Панагюрски очевидно) защото дори и нещо да се обърка поне ще е мекичък и ще има вкус на баница със сирене :-) Докато оригиналният Панагюрски да го докараш мек без мая си е направо изкуство ;-)
29.04.2017 01:03
3
Maria Mimi
Тестото за панагюрския тутманик е 1 кг брашно, 500 мл хладка вода и 1 ч.л. сол - няма други съставки. Останалото се прави така, както е описано в рецептата. Важното е топчетата да са не по-малко от 15 - 16 и да се сложи много мазнина. Пече се в намазнена тава, хартия за печене не се слага. Първоначално се слага в студена фурна, пече се на 200 градуса не по-малко от час.
Характерното на панагюрския тутманик е, че в тестото не се слага мая, а става пухкав и мек. Препоръчвам обаче на начинаещи да не опитват, има тънкости, които са важни и ако не се спазят, нищо няма да се получи
17.12.2016 17:28
5
Потребител#178673
Благодаря за рецептата. С малко продукти, а стана много сполучлив. Свърши за нула време :)
22.10.2016 21:32
2
Краси
Нонка,не твърдя,че рецептата е оригинална ;) Не съм я измислила аз,но към всяка рецепта променям или добавям нещо от мен,което означава,че вече не е оригинална ;) Важното е,че е вкусен и рецептата е много сполучлива,обогатена с други съставки.Не съм привърженичка на маята,за това го направих с квас.За мен няма значение как ще се нарича,важното е на мен да ми допадне :)
10.07.2016 13:22
5
4
1
Нонка
Не се съмнявам, че рецептата е много сполучлива. Както сама казахте щом рецептата е подправена с нещо от вас, то може би е по-добре да я наименовате "Тутманика на Краси" не мислите ли? Обичам да гледам кулинарни предавания, както по българската телевизия, така и по английската, тъй като живея в Англия и всеки готвач казва, когато се прави променена от оригиналната рецепта, то и името и трябва да е променено, защото хората очакват да видят оригинала. Въпрос на личен вкус е кой как ще обогати една рецепта, в което няма лошо. С най- добри чувства към вас, разгледах другите ви рецепти в сайта и смятам да пробвам някои от тях.
10.07.2016 13:39
6
Нонка
Не се съмнявам, че рецептата е уникална, но тъй като съм точно от Панагюрище, уверевам ви, че в оригиналната рецепта за Панагюрски тутманик няма мая, някои от посочените съставките също ги няма като яйцето например. Оригиналната рецепта е с много малко съставки. Точно за това панагюрския тутманик е различен от останалите вариации, защото няма мая, иначе рецептата не е нищо по различно от все разпространения тутманик.
09.07.2016 19:09
8
3
Ani Petrova
Tozi koito e postavil tazi recepta tyk zashto nee obyasnil po dobre.
Mnogo pt receptite koito se postavyat v tozi sait ne sa dobre obaysneni. Kak se zgavat navatre korite??? Shto za obyasnenie! Ne moje li po gramotno da se obyasni. Po takava recepta ne bih opitala da napravya nishto s risk da izhvarlya vsichko v bokluka.
10.06.2016 05:27
1
7
1
Краси
Ани Петрова,извинете за краткото обяснение.Следващият път ще направя повече снимки.Кората се сгъва на плик/пакет,бохча/и се поставя в предходната кора.Така докато свършат корите.Образува се един голям плик.Поставя се в тава обърнат/краищата да са от долу/ и се разпъва докато заеме цялата тава.Надявам се,че вече сте добили представа.
10.06.2016 15:33
4
Биляна Владова
този тутманик го правя редовна за закуска, но без свинската мас
Аз като начинаещ бих се пробвала с описаната от Краси рецепта за тутманик (не Панагюрски очевидно) защото дори и нещо да се обърка поне ще е мекичък и ще има вкус на баница със сирене :-) Докато оригиналният Панагюрски да го докараш мек без мая си е направо изкуство ;-)
Характерното на панагюрския тутманик е, че в тестото не се слага мая, а става пухкав и мек. Препоръчвам обаче на начинаещи да не опитват, има тънкости, които са важни и ако не се спазят, нищо няма да се получи
Mnogo pt receptite koito se postavyat v tozi sait ne sa dobre obaysneni. Kak se zgavat navatre korite??? Shto za obyasnenie! Ne moje li po gramotno da se obyasni. Po takava recepta ne bih opitala da napravya nishto s risk da izhvarlya vsichko v bokluka.