Начин на приготвяне
Загрейте 100 г масло и 100 мл олио заедно в дълбок тиган или друг подходящ съд на умерен котлон, докато замирише леко на препържено и дръпнете сместа настрани малко да поизстине.
Брашното се пресява през сито 2-3 пъти. Изсипете брашното в тавичка и оформете в средата кладенче, като постепенно прибавяте водата, солта, захарта (захарта и солта може предварително да ги разтворите в малко от водичката), оцета и една супена лъжица олио.
Замесете меко тесто. След това го разрежете с остър нож на парчета и го оформете на около 12 до 15 топки с големината на топки за тенис.
Доомесете с длани всяко и така оформените топки натопете в сместа от масло и олио и оставете за 20 минути да си починат и отпуснат.
Вземете една от топките и с леко придърпване с пръсти я разтеглете в намаслена тавичка или във въздуха, ако ви е по-лесно. И да се скъса някъде, това не е проблем.
Така получената кора я разстелете върху намазана с мазнина тавичка, наръсете със сместа от масло и олио, в която са били топчетата тесто и накрая поръсете обилно с натрошено сирене. Сгъвайте кората на пакет, подобно на вързопче, като всеки край трябва да застъпва съседния. Трябва да се получи нещо като пакетче или вързопче.
Прехвърлете пакетчето в намаслен съд и продължете с раздърпването на следващата кора, като се стараете всяка следваща да става малко по-широка.
Като разтеглите и поръсите с мазнина и сирене втората кора, поставете върху нея в средата пакетчето от предишната с дъното нагоре и започнете и тази кора да я затваряте като пакет, отново с леко издърпване и разтягане на тестото при захлупването. Така процедирайте с всички останали кори.
Като привършите с корите прехвърлете целия пакет от кори в тавата за печене с дъното на горе и с ръце я разпънете да заеме цялото пространство в тавата. С пръсти оформете концентрични кръгове, за да заприлича на вита баница.
Накрая в средата на тутманика се прави с пръст малка дупчица, т.н. пъпче и се налива в него малко от сместа от разтопеното масло и олио.
С останалата мазнина се залива равномерно целия тутманик и накрая се боцва с вилица на три-четири места.
Тутманикът се пече на 200 градуса първо в най-долната част на фурната за около 20 минути. После преместете тавата по средата и печете докато се зачерви хубаво.
И накрая след като се извади от фурната, се напръсква с малко водичка и се завива с кърпа за 15-20 минути, за да е по-мекичък.
Много е вкусен! С айрян, с домашно кисело мляко. М-м-м..... По всяко време!
Панагюрският тутманик (Оригинална рецепта) е готов!
Коментари