След като прочетах коментарите по-долу, мисля да изненадам коментиращите като допълня, че все пак в някои райони на Италия слагат рикота в месната лазаня. И този район е о. Сицилия. Попаднах на готварска книга която се нарича Съкровищата на сицилианската кухня и там е представена рецепта за лазаня с месен сос и сирене рикота. Достоверността на книгата е гарантирана защото е закупена оттам и е на италиански. А иначе очевидно всички от коментиращите са прави (и автора на рецептата също), едно толкова популярно ястие има множество вариации с или без присъствието на определени съставки. И всяка вариация сама по себе си би могла да е оригинална в даден регион. И това че не я знаем не я прави по-малко достоверна.
29.11.2021 15:58
1
1
1
Анонимен
Пише се прочетОх, а не прочетАх ❤️
22.02.2024 17:40
Doli
пълна измислица,изобщо не се прави така
23.02.2014 16:53
8
KATERINA
Какво е това варене на тези кори 15мин? Та те ще станат на каша за това време! Корите се варят само около 1-2 мин в подсолена вода и се потапят веднага в студена вода за да се спре разваряването. После се изваждат и се нареждат върху кухненска кърпа и отгоре се подсушават с друга кърпа.
21.02.2014 21:48
9
1
ДАНИ
Пропуснала съм да напиша за соса болонезе. Към каймата и лука прибавяме също един морков нарязан на много ситно, скилидка чесън и целина също на ситно. Задушават се заедно с чаша червено вино, след което се прибавят доматите.
21.02.2014 21:36
3
ДАНИ
Аз съм от 10 год в Италия и съм била и на юг и на север, а в момента съм в централна Италия, но лазаня по този начин несъм видяла да се прави. В соса просто няма място за чушка, тя направо го разваля. Да не говорим за риган. Оригиналният сос за лазаня, който се приготвя тук е рагу болонезе. Приготвя се с кайма, кромид лук, чаша червено вино, доматен сок. Ако ползвате пресни домати, още по-добре. Накрая се овкусява с черен пипер и един дафинов лист. По желание може и малко индииско орехче. А между корите се слага по малко масло, моцарела, сирене ементал или лердамер всичко нарязано на много ситно и се ръси пармиджано (пармезан). Никаква рикота. Рикота преведено означава извара. Тук никой не слага извара. Някой слагат по малко бешамел между блатовете, но става много тежко. Аз с бешамел правя друг вид лазаня с гъби и сурова наденица. Бешамела се използва вместо рагу болонезе. Суровата наденица се маха ципата и се запържва докато стане на трохи. Прибавяме гъбите предварително бланширани и една чаша бяло вино. Задушаваме докато остане на мазнина. Реденето е по същия начин. Сос,задушените наденица и гъби,ементал, моцарела, пармиджано. Пече се за около един час на 200 градуса.
21.02.2014 21:26
16
Galina
Благодаря за рецептата!Различна е от досегашните приготвени от мен,но я намирам за интересна.И разбира се,че корите се потапят в гореща вода,така пише и в моята книга с рецепти на "Делверде" донесена от Италия.
11.02.2014 16:48
3
3
анабел
тази лазаня е минала само покрай оригиналната. не знам в кой край на италия я правят по този начин, но в умбрия със сигурност не. и листата за лазанята се слагат така както са без да се варят, няма никаква рикотта.използва се формаджо и бешамел.
Тази рецепта коментираха
Подобни рецепти
Последно Коментирани