Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с кайма по оригинална рецепта

Лазаня с кайма по оригинална рецепта

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Лазаня с кайма по оригинална рецепта1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
190 мин.
Порции
6
"Обичате ли лазаня? Ето ви една сполучлива оригинална рецепта за тази неустоимо вкуна класика. Важно може да се приготви и от начинаещи кулинари!"

Необходими Продукти

  • за соса
  • доматен сос - 400 мл гъст + 400 мл сос за спагети
  • доматено пюре - 100 мл
  • телешка кайма - 500 г
  • червени чушки - 1 брой
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 5 скилидки, счукан
  • захар - 2 с.л.
  • босилек - 1 с.л. сух
  • риган - 1 с.л. сух
  • магданоз - 2 с.л. пресен, накълцан
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • за лазанята
  • кори - 1 пакет за лазаня (около 12 броя)
  • яйца - 1 брой
  • сирене - 500 г рикота
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 2 с.л. пресен
  • моцарела - 1 ч.ч. сирене, настъргано
  • пармезан - 1 ч.ч., настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязаните на ситно лук, чушки и чесън се запържват в широк съд в сгорещена мазнина.

Добавя се каймата и се бърка, докато се раздроби. Добавя се доматеният сос, доматеното пюре и соса за спагети и се разбърква добре.

Сосът се овкусява със захарта, босилека, ригана, магданоза, сол и черен пипер. Оставя се да къкри на слаб котлон за около 1 час и 30 минути.

Корите за лазаня се потапят в гореща вода за около 15 минути. В голяма купа се смесват сиренето рикота, индийското орехче, магданоза и яйцето, като се разбърква добре с лъжица.

Дълбока тавичка, в която ще се реди лазанята, се намазнява леко и се покрива дъното с около 1 и 1/2 ч.ч. от соса. Нарежда се първият слой кори, леко се покрива със сос и се разпределя половината от сместа със сирене рикота.

Добавя се още малко сос и се ръси с около 1/3 от настърганата моцарела. Следват пак кори и така до изчерпване на продуктите. Накрая върху последния ред кори се завършва със соса, моцарелата и настъргания пармезан.

Покрива се тавата с алуминиево фолио и лазанята с кайма по оригинална рецепта се слага да се пече за около 30 минути на 180 градуса.

След това алуминиевото фолио се маха и се запича за още около 20-25 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
525
46
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
След като прочетах коментарите по-долу, мисля да изненадам коментиращите като допълня, че все пак в някои райони на Италия слагат рикота в месната лазаня. И този район е о. Сицилия. Попаднах на готварска книга която се нарича Съкровищата на сицилианската кухня и там е представена рецепта за лазаня с месен сос и сирене рикота. Достоверността на книгата е гарантирана защото е закупена оттам и е на италиански. А иначе очевидно всички от коментиращите са прави (и автора на рецептата също), едно толкова популярно ястие има множество вариации с или без присъствието на определени съставки. И всяка вариация сама по себе си би могла да е оригинална в даден регион. И това че не я знаем не я прави по-малко достоверна.
29.11.2021 15:58
1
1
1
Покажи всички подкоментари
Doli
Doli
пълна измислица,изобщо не се прави така
23.02.2014 16:53
8
KATERINA
KATERINA
Какво е това варене на тези кори 15мин? Та те ще станат на каша за това време! Корите се варят само около 1-2 мин в подсолена вода и се потапят веднага в студена вода за да се спре разваряването. После се изваждат и се нареждат върху кухненска кърпа и отгоре се подсушават с друга кърпа.
21.02.2014 21:48
9
1
ДАНИ
ДАНИ
Пропуснала съм да напиша за соса болонезе. Към каймата и лука прибавяме също един морков нарязан на много ситно, скилидка чесън и целина също на ситно. Задушават се заедно с чаша червено вино, след което се прибавят доматите.
21.02.2014 21:36
3
ДАНИ
ДАНИ
Аз съм от 10 год в Италия и съм била и на юг и на север, а в момента съм в централна Италия, но лазаня по този начин несъм видяла да се прави. В соса просто няма място за чушка, тя направо го разваля. Да не говорим за риган. Оригиналният сос за лазаня, който се приготвя тук е рагу болонезе. Приготвя се с кайма, кромид лук, чаша червено вино, доматен сок. Ако ползвате пресни домати, още по-добре. Накрая се овкусява с черен пипер и един дафинов лист. По желание може и малко индииско орехче. А между корите се слага по малко масло, моцарела, сирене ементал или лердамер всичко нарязано на много ситно и се ръси пармиджано (пармезан). Никаква рикота. Рикота преведено означава извара. Тук никой не слага извара. Някой слагат по малко бешамел между блатовете, но става много тежко. Аз с бешамел правя друг вид лазаня с гъби и сурова наденица. Бешамела се използва вместо рагу болонезе. Суровата наденица се маха ципата и се запържва докато стане на трохи. Прибавяме гъбите предварително бланширани и една чаша бяло вино. Задушаваме докато остане на мазнина. Реденето е по същия начин. Сос,задушените наденица и гъби,ементал, моцарела, пармиджано. Пече се за около един час на 200 градуса.
21.02.2014 21:26
16
Galina
Galina
Благодаря за рецептата!Различна е от досегашните приготвени от мен,но я намирам за интересна.И разбира се,че корите се потапят в гореща вода,така пише и в моята книга с рецепти на "Делверде" донесена от Италия.
11.02.2014 16:48
3
3
анабел
анабел
тази лазаня е минала само покрай оригиналната. не знам в кой край на италия я правят по този начин, но в умбрия със сигурност не. и листата за лазанята се слагат така както са без да се варят, няма никаква рикотта.използва се формаджо и бешамел.
01.10.2013 17:19
11
2