Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват през резка и се нарязват на кубчета. Поставят се в силно подсолена вода за около 20 -30 мит. След това се измиват под течаща вода и се отцеждат.
Доматите се срязват от долната им страна на кръст. Бланшират се във вряща вода за 30 сек. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се потапят в ледена вода. След това се обелват и нарязват на кубчета. Оставят се настрана.
Картофите се почистват от обелката и се нарязват на шайби, тиквичките - на кубчета, чушките и лукът се нарязват на шайби. Чесънът и зелените подправки се наситняват.
Всички зеленчуци без доматите се поставят в голяма купа и се смесват. Посоляват се със сол и черен пипер, разбъркват се добре и се прехвърлят в голяма тавичка за печене. Разпределят се равномерна. Отгоре се изсипват доматите и се разпределят навсякъде.
Всичко се залива със зехтин, добавя се и малко вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио.
Пече се на 180 градуса за около 45-50 мин. След това време се отстранява фолиото и се допича за около 15-20 мин или до златисто.
Рецептата е от книгата Съвременна гръцка кухня.
Както повечето национални ястия имат най-различни вариации, така че и Брям е ястие, в което може да се добави, каквото позволява сезонът, но разбира се - само зеленчуци. Подобно на френския Рататуй и италианската Капоната, патладжани и нахут с източен привкус и отново Франция с - Кафяв ориз със зеленчуци по провансалски, изключително подходящи ястия за лятото.
В този Брям са само зеленчуци, които се заливат със зехтин, сол и черен пипер. Няма бульони, няма миксирани готови подправки. Зеленчуците леко се карамелизират от собствените си захари, сочни от собствените си сокове и с хубава златиста коричка.
Най-сладък е малкото останал зехтин в тавата, събрал ароматен букет от пресни подправки.
Този Брям може да се поднесе като основно ястие, като гарнитура, сервира се както топъл, така и студен
Източник: Кулинарно в кухнята с Йоана - Йоана Петрова