Начин на приготвяне
Обелете лука и го нарежете на ситно. Задушете го в мазнината до омекване.
Прибавете морковите, нарязани на кръгчета и обелените картофи, нарязани на по-едри кубчета. Прибавете замразения фасул /не е необходимо предварително да бъде размразен напълно/.
Гответе, докато зеленчуците променят цвета си и поомекнат.
Добавете обелените скилидки чесън.
Овкусете със сол и зеленчукова подправка. Разбъркайте и изсипете сместа в глинен гювеч. Добавете топла вода до нивото на зеленчуците.
Сложете гювеча във фурната и настройте градусите на 250.
Похлупете с капак и печете зеленчуковия гювеч около час и петдесет минути. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто.
Вкусният зеленчуков гювеч е готов, когато течността е останала на половина, зеленчуците са омекнали.
Преди поднасяне поръсете обилно със сух джоджен, похлупете капака и оставете така за около 5-6 минути.
Добър апетит!