Начин на приготвяне
Месото се маринова 1-2 дена в посочената марината. На дъното на кален гювеч редим тънко нарязаните парчета сланина. Върху тях слагаме парчета зелеви листа, в които сме увили маринованите пържоли, които преди това за кратко обръщаме в мазнина - просто колкото да се запечатат и да си пуснат цвят.
Парчетата редим плътно едно до друго. Сипваме зелев сок. По желание можем да добавим и препечени на котлона сухи люти чушленца. Капака на гювеча замазваме с тесто от вода и брашно. Поставяме във фурната и включваме на 250 градуса. Щом температурата достигне до 250, намаляваме фурната на 175-180 градуса и печем за за 2 часа.
Сервираме с мек хляб и каничка червено вино Мерло Старосел или Каберне Совиньон, Мерло-Телиш.
Така приготвеното ястие се консумира бавно и с много апетит, но към него трябва да подходим с необходимото внимание, защото се преяжда, а и поема доста количество червено вино
Наздраве и добър апетит!
Коментари