Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Бавно, лъжица по лъжица, се прибавят галетата и брашното /като се редуват 1 л. галета, 1 л. брашно/, като за кейково тесто, но ако започне да става прекалено гъсто, се намалява едно от двете.
Прибават се и ситно смлените орехи. Формата /24-26 см/ с падащ борд, се намазва с масло. Блата се пече около 30-40 мин. на 160-170 градуса, като накрая повечето време се суши.
Студен се разрязва на две части и се овлажнява добре с ром/коняк. Пълни се с крем, който се приготвя по стандартния начин от посочените продукти за крема без маслото.
Сложете 500 мл мляко да се загрява със захарта. Отделно разбийте брашното с останалото мляко и при непрекъснато разбиване добавете към горещото мляко. Ароматизирайте с ванилия и бъркайте, докато се сгъсти.
След като кремът се охлади напълно, се смесва и разбива внимателно с предварително разбитото на пяна меко масло. Температурите на крема и маслото трябва да са еднакви.
Отгоре ореховата торта се намазва с останалия крем и може да се добават шоколадови стърготини. Държи се няколко часа в хладилник за да може добре да поеме.
Коментари
Има някои неточности, които е добре да се добавят към обяснението, тъй като специално на мен, за тези блатове,кремът дойде къс. Двойна доза от него ще напои тортата повече. Блатовете са доста плътни и го изискват, независимо от сиропирането с коняк.
Отделно ,половин пакетче масло - се разбира 60 гр, а не 120 от голям пакет масло.
И накрая нека се учочни, че бъркането на крема става на котлона, не е малка подробност. 2 суп лъжици брашно за 700 мл мляко, са малко.