Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Затворена Пица»Португалска пица с чушки, яйца и моцарела

Португалска пица с чушки, яйца и моцарела

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Португалска пица с чушки, яйца и моцарела
Снимка: marcheva14
6 / 7
30/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Затворена е, не защото е срамежлива, а защото пази на топло цялата великолепна плънка"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • свежа мая - 10 г
  • вода - 100 мл топла
  • брашно - 250 г
  • захар - 1 1/2 малка ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • зехтин - 50 мл
  • сол - 1/2 малка ч.л.
  • ПЪЛНЕЖ
  • доматено пюре - 100 г
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. червена
  • моцарела - 250 г
  • сух риган - 2 големи щипки
  • яйца - 3 бр. твърдо сварени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Кейкова форма, 20-22 см, намаслена и леко поръсена с брашно.

В купа се разбърква маята със 100 мл топла вода и 120 г брашно, добавя се и захарта. Оставя се да шупне за около 20 мин.

Добавя се яйцето, зехтинът и се размесва. Постепенно се прибавя и брашното и солта. Замесва се тесто за около 15 мин. Ако е необходимо може да се добави до 1 с. л. брашно. Оставя се да втаса в леко намаслена купа за 30 мин.

Междувременно се сваряват яйцата за около 10-13 мин. Охлаждат се и се обелват. Разполовяват се. Оставят се настрана. Двата вида чушки се почистват от семената и се нарязват на жулиени.

Моцарелата се настъргва на едро ренде.

Втасалото тесто се изважда и се поставя върху малко брашно, поръсва се и отгоре. Размесва се и се разточва с точилка на кръг по-голям от диаметъра на формата, така че тестото да виси от външните стени на формата. Взима се с ръце и се поставя върху формата и се прилепва към стените ѝ.

Намазва се обилно с доматеното пюре посредством четка. Разпределят се чушките по дъното на тестото, отгоре се разпределя настърганата моцарела и сварените яйца разделени на две. Посипва се с риган.

Разкъсва се тестото около коминчето на формата, така че то да се отвори и тестото да падне надолу, върху малка част от плънката. Страничното тесто което е извън формата се загръща навътре плътно върху плънката, като около коминчето се подпъхва навътре.

Затворената пица се намазва с разбито яйце. Пече се на 180 градуса за около 45-50 мин. След като е готово изпечена се оставя във формата за 10 мин. и след това се обръща върху сервизна чиния. Разрязва се на големи тортени парчета. По избор се добавя и доматен сос.

Португалската пица с чушки, яйца и моцарела е много вкусна!

Източник: Saporito. tv

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: