Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Хрупкава пита сърце

Хрупкава пита сърце

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Хрупкава пита сърце
Снимка: Таня Левенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
3
"Сърцето ни е ваше, но питата ще си я ядем сами, а рецептата може да си я запишете"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • олио - 100 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л
  • прясно мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите се омесва гладко и леко твърдо тесто. То се оставя покрито да втасва за около час и половина.

След това тестото се премесва и се разточва на продълговата кора с дебелина половин см.

Краищата на кората се изрязват до правилна форма, а тестото се пази за украса.

Кората се разрязва на 8 дълги ленти - около см и половина широки.

Две по две лентите се усукват и се поставят в тава от фурната, застлана с хартия, като им се придава форма на сърце.

Във вътрешната част - по същия начин.

На снимката се виждат направените розички за украса - разположени между плетениците.

Така оформена питката се оставя да се отпусне за 30 минути.

След това се намазва с приготвения жълтък и се пече 35 минути на 180°C.

Хрупкавата пита сърце е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: