Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Кейкова форма с ринг, ребрована само по дъното с комин в средата - около 24 см, много добре намаслена и леко покрита с брашно.
Кайсиите се почистват и нарязват на четвъртини.
Бадемите се поставят в касерола с вряща вода, покриват се с капак и след 15 мин се обелват от люспата, подсушават се и нарязват на дребно.
Яйцата се разбиват със захарта с миксер за около 3-4 мин да побелят.
Добавя се олиото или зехтин на струйка и се разбива на слаба степен, докато се приеме, прибавя се и ванилията. Разбърква се за 30-40 секунди.
Брашното се разбърква с бакпулвера и се прибавя на три порции, като се разбива на слаба степен на миксера, докато се приеме и стане хубава пухкава смес.
Прибавят се нарязаните на ситно обелени бадеми, също и кайсиите на големи четвъртини. Разбърква се с шпатула.
Сместа се изсипва във формата, заглажда се.
Пече се на 180 градуса за около 35-45 мин. или до суха клечка.
Оставя се във формата за около 15 мин. и след това се освобождава рингът.
Готовият кекс се обръща в сервизна чиния.
Намазва се със сладко от кайсии, като плодовете от сладкото само се намачкват с вилица, не се пасират, нека да се усещат цели парченца, от всичките му страни.
Кейк поничката с кайсии (Ciambella Soffice alle albricocche) е много вкусна!
Източник: Rita Chef