Начин на приготвяне
Включете фурната да загрява до 180 градуса.
Подгответе си правоъгълна формичка за кекс от стандартните и я намаслете и набрашнете леко. На дъното подредете в симетричен ред ментовите листа (заделете 1-2 от тях).
В купа пресейте брашното и го смесете хубаво с полентата, смлените бадеми, солта и бакпулвера.
В отделен съд разбийте маслото със захарта на гладко кремче и добавяйте последователно яйцето, прясното мляко и зехтина.
Съединете двете смеси, като слагате на части сухата към мократа, и разбърквайте с плавни движения на шпатула до постигане на хомогенност.
Сипете върху ментата или разпределете с помощта на лъжица и пъхнете във фурната на средна скара.
Печете 20 минути или до суха клечка и след изключване на фурната оставете за 4-5 минутки сладкиша вътре на открехната вратичка.
Извън фурната изчакайте още 5-6 минути и отделете от формата много внимателно, защото е силно чуплив. За улеснение минете по ръбовете на съда с влажен нож.
Смесете пудрата захар със лимоновия сок и накълцаните заделени ментови листа. С тази смес намажете сладкиша.
Може да поднесете леко топъл или изстинал. Топящ се в устата, крехък и изненадващо вкусен!
Да ви е сладко!