Начин на приготвяне
Нарежете зелето на ситно, поставете го в тава и го поръсете със сол на вкус, намачкайте много добре. Ако го обичате по киселко, добавете малко лимонена киселина при мачкането. Настържете в него обелените домати, зърната черен пипер, дафиновия лист и разбъркайте, оставете настрани.
Измийте бутчетата и ги оставете да се прецедят от водата, посолете на вкус и поръсете със смлян черен пипер, втрийте ги добре. Нагрейте олиото и запържете бутчетата в него от всички страни до лек златист цвят, отстранете ги от олиото в отделен съд.
В същото олио запържете ситно нарязаните лук и чесън до омекване, добавете 1 с.л. червен пипер разбъркайте и отстранете веднага. Сипете запръжката в тавата при зелето и разбъркайте.
Заровете в зелето бутчетата равномерно разпределени, така че да ги покрива зелето, налейте 0.5 ч.ч. гореща вода и завийте тавата с фолио.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 1 час. След което отвийте тавата и премахнете зелето, което покрива бутчетата встрани, за да се запекат.
Върнете тавата във фурната и допичате до лек загар на бутчетата, не препичайте.
Сочно, ароматно и хрупкаво прясно зеле за наслада на душата.
Коментари