Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Кулебяка (Ретро рецепта)

Кулебяка (Ретро рецепта)

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Кулебяка (Ретро рецепта)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Една традиционна руска рецепта, в която ще се влюбите"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • масло - 220 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • сол - 1 щипка
  • за плънката
  • телешка кайма - 500 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • лук - 2 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кулебяка е вид покрит пирог - традиционно руска рецепта, обикновено със сложна украса отгоре.

Разбъркайте тестото от маята, част от брашното, млякото и когато втаса, добавете маслото, яйцата и останалото брашно. Размесете тестото добре и оставете отново да втаса.

След това го разточете на лист с дебелина 1/2-1 пръст и върху него сложете плънката, приготвена от запърженото телешко мляно месо с лука и надробените в него сварени яйца. Залепете краищата в страни и отгоре, за да се получи красива форма на дълъг хляб.

Така приготвената Кулебяка оставете за 30 минути да втаса на топло място. След това намажете с разбито яйце и сложете да се изпече в умерено загряна фурна или пещ за около 45 минути.

Кулебяка може да приготвите от всякакви плънки, стига да не са сладки - например с ориз и гъби, прясно зеле и яйца и др.

Източник: Петстотинъ деветдесеть и деветь най-нови и изпитани готварски рецепти, 1940 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: