Начин на приготвяне
От брашното, маслото (нарязано на кубчета), сиренето (краве), киселото мляко, Гаудата, содата бикарбонат и един жълтък и солта се замесва тесто. Разточва се кора с дебелина 5 мм. Разделя се на две.
Едната част се намазва с останалия белтък, добре разбит, и се посипва с част от кашкавала и леко се притиска с длан отгоре, без да се деформира кората.
От така приготвената кора се изрязват с чаша лунички.
От втората част се изрязват малки триъгълници и върху тях се поставя смес от цялото яйце, разбито с останалия кашкавал (настърган). Ъгълът се обръща и се покрива по-широката част и се намазва с разбития белтък.
Соленките се пекат при умерена температура (170-180°C) за 10-15 мин. Стават бързо и трябва да се внимава с тях, щом са порозовяли, трябва да ги извадите от фурната.
Тавата се намазва с масло. Сервират се топли или студени.
П.П. Когато ги правя, винаги настъргвам малко повече кашкавал, стават по-богати и вкусни.