Начин на приготвяне
В голяма купа смесете 2-3 с.л. брашно, маята и захарта, добавете 100 мл топла вода и разбъркайте, оставете настрани да се активира маята.
Разбийте яйцата с вилица и отделете 3 с.л. от тях, останалите сипете при активиралата се мая.
Смесете киселото мляко с останалото количество топла вода и солта на айран, прибавете към айрана при маята и налейте 7 с.л. олио. Разбъркайте и започнете да добавяте на части пресятото брашно, замесете меко тесто (поема цялото количество брашно).
Обърнете тестото върху работния плот и разтеглете с пръсти на кора около 25 см, намажете я с 1 с.л. олио, сгънете на плик и премесете до усвояване на олиото. Тази процедура повтаряте още 2 пъти. Поставете тестото в намаслената купа и завийте със стреч фолио, оставете така да удвои обема си за около 1 час.
През това време натрошете сиренето и разтопете смесените мазнини масло, мас и олио.
След като тестото удвои обема си, без да го премесвате, разделете на 4 части. Всяка част разтваряте на кора с пръсти (не точилка) с дебелина 5 мм, намажете кората с 2-3 с.л. от мазнината и поръсете с ¼ от сиренето. Така процедирате с всички, кори като ги нареждате една върху друга а помежду им мажете с мазнина и поръсвате със сирене.
Накрая навивате корите на руло заедно, усуквате леко рулото, и издърпвате. Не се притеснявайте, ако рулото някъде изтънее или прокъса, това не е дефект.
Поставете в тава с диаметър 28 см хартия за печене, като добре покрива стените и дъното ѝ.
Навийте рулото на рехав охлюв и го поставете в тавата, оставете да втасва за 30 минути.
След което намажете масленицата с отделените 3 с.л. от разбитите яйца и поставете тавата във предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете за около 50 минути, ако е нужна по време на печенето, поставете фолио върху масленицата, за да не прегори.
Извадете изпечената масленица от тавата и поставете върху решетка да се охлади, не я покривайте.
Сервирайте топла!