Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Харманлийска масленица

Харманлийска масленица

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Харманлийска масленица5 / 5
15/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"С такава вкусотия за закуска никой няма да се сети да пита за ядене целия ден"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • вода - 400 мл
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - ¾ с.л.
  • олио - 10 с.л.
  • суха мая - 10 г
  • брашно - 850 г
  • сирене - 300 г натрошено
  • за намазване
  • масло - 50 г
  • свинска мас - 50 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете 2-3 с.л. брашно, маята и захарта, добавете 100 мл топла вода и разбъркайте, оставете настрани да се активира маята.

Разбийте яйцата с вилица и отделете 3 с.л. от тях, останалите сипете при активиралата се мая.

Смесете киселото мляко с останалото количество топла вода и солта на айран, прибавете към айрана при маята и налейте 7 с.л. олио. Разбъркайте и започнете да добавяте на части пресятото брашно, замесете меко тесто (поема цялото количество брашно).

Обърнете тестото върху работния плот и разтеглете с пръсти на кора около 25 см, намажете я с 1 с.л. олио, сгънете на плик и премесете до усвояване на олиото. Тази процедура повтаряте още 2 пъти. Поставете тестото в намаслената купа и завийте със стреч фолио, оставете така да удвои обема си за около 1 час.

През това време натрошете сиренето и разтопете смесените мазнини масло, мас и олио.

След като тестото удвои обема си, без да го премесвате, разделете на 4 части. Всяка част разтваряте на кора с пръсти (не точилка) с дебелина 5 мм, намажете кората с 2-3 с.л. от мазнината и поръсете с ¼ от сиренето. Така процедирате с всички, кори като ги нареждате една върху друга а помежду им мажете с мазнина и поръсвате със сирене.

Накрая навивате корите на руло заедно, усуквате леко рулото, и издърпвате. Не се притеснявайте, ако рулото някъде изтънее или прокъса, това не е дефект.

Поставете в тава с диаметър 28 см хартия за печене, като добре покрива стените и дъното ѝ.

Навийте рулото на рехав охлюв и го поставете в тавата, оставете да втасва за 30 минути.

След което намажете масленицата с отделените 3 с.л. от разбитите яйца и поставете тавата във предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете за около 50 минути, ако е нужна по време на печенето, поставете фолио върху масленицата, за да не прегори.

Извадете изпечената масленица от тавата и поставете върху решетка да се охлади, не я покривайте.

Сервирайте топла!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: