Малка орехова торта за рожден ден

19/07/2018
"Когато искате да отпразнувате рождения се ден в отбрана компания - направете тази страхотна шоколадова торта "
Приготвяне50 мин.
Готвене50 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо935
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 к. ч.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 4 с. л.
  • орехи - 3 с. л. смлени
  • сода за хляб - 1/2 ч. л.
  • брашно - 1 и 1/2 ч. ч.
  • бакпулвер - 1/2 ч. л.
  • какао - 1 ч. л. тъмно
  • сироп
  • захар - 4 с. л.
  • вода - 100 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • крем
  • пудинг - 1 пакет шоколад
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 4 - 5 с. л.
  • масло - 1 с. л.
  • течна сметана - 100 мл
  • течен шоколад - 1 с. л.
  • рози - декорация
  • течна сметана - 100 мл
  • пудра захар - 2 - 3 с. л.
  • сладкарска боя - лилава и жълта
  • захарни конфети - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се олио и прясно мляко. Прибавят се и смлени орехи, брашно, сода за хляб и бакпулверът се пресяват заедно и всичко се разбърква добре. Отделя се в купичка част от сместа и оцветяваме с какаото.

В тавичка, намазнена с олио и поръсена с брашно, сипваме бялата смес и печем в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути до суха клечка. После се изпича и кафявият блат за по-кратко. Леко охладен се срязва белият блат на две части, а кафявият е цял. Приготвя се сироп от вода, захар и ванилия, варим за 2-3 минути и готово.

Приготвя се и кремът, като в загрято мляко със захар се сипва разтворен шоколадов пудинг и се бърка да се сгъсти, снема се и прибавяме масло и течен шоколад, като се бърка да се разтопят.

Покрива се с фолио и оставяме да се охлади. Отделно се разбива сметана с пудра захар и прибавяме с лъжица в охладения крем, като отново се смесва на хомогенна смес.

В чиния поставяме бял блат, сиропира се с четка и намазваме с шоколадов крем, следва кафяв блат, крем и бял блат. Намазва се цялата торта с шоколадов крем и оставяме да стегне в хладилника.

На другия ден се разбива останалата сметана с пудра захар и се разделя на две. В една сипваме на върха на ножа сладкарска боя и се разбърква да стане с равен цвят.

Eдната оцветих в любим лилав цвят, другата половина в жълто. Сипва се в два поша с накрайник и се шприцоват лилави и жълти розички.

Поръсва се с малко захарни конфети и за свежест листа прясна мента. Охлажда се, после се реже на парчета и сервираме.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар