Начин на приготвяне
В по-голяна тенджера под налягане се слагат двата джолана, цели или нарязани на две, но обезателно срязани, а не разсечени, защото остават дребни костици и ще попаднат в ястието. Заливат се с водата и олиото и се затваря тенджерата.
Слага се да заври, 10 мин. се засичат, след като започне да съска дюзата. Сваля се от огъня и се оставя настрана, за да освободи капака (да сре да съска).
Докато се изчаква тенджерата, нарежете зелката, посипете я с черния пипер и чевения и леко разбъркаите.
Отворете освободения капак, като не е зле да проверите дали няма налягане, като повдигнете дюзата с вилица. Ако има ще излезе и капакът е свободен за отваряне. Насипете овкусеното зеле върху джоланите и отсрани.Тенджерата не бива да се препълва.
Количеството най-малко трябва да е до 4-5 см. от долния ръб (дъното) на тенджерата и същото разстояние за най-пълна тенджера от горния ръб на тенджерата (там където прави извивката).
Готвим ястието 40 минути, като по време на готвенето може да се отвори и добави дафиновият лист и внимателно да се разбърка, и досвари.
За да отворите тенджерата, я облейте на студената вода от едната страна, така ще спрете варенето и ще отпусне капака. Въпреки това проверете с вилицата преди да отворите. Затворете отново и доварете джоланите със зеле.