Асеновградски Бабек

25/07/2018
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо435
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • свинско месо - 2.4 кг червено
  • свински гърди - 600 г
  • червен пипер - 90 г
  • сол - 84 г
  • кимион - 9 г
  • черен пипер - 9 г
  • босилек - 3 г сух
  • семена от копър - 3 г смляно
  • селитра - 0.7 г натриев нитрат
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе на едра решетка както червеното месо, така и гърдите, като ги редуваме.

След като сме го смлели, го поръсваме със солта и червен пипер и смесените подправки.

Всичко това размесваме много добре, за да се получи хомогенна смес и накрая прибавяме селитрата.

В съд разпределяме месото и го натискаме, така че въздухът да излезе.

Покриваме с фолио и оставяме за 24 часа да престои.

Премахваме фолиото, разбъркваме отново и пак покриваме, като оставяме още 24 часа.

С помощта на месомелачка, към която прикрепяме фунийка, пълним смляното месо в обвивка.

Завързваме краищата, така че да не влиза въздух, и готовият бабек поставяме на леко проветриво място на сянка.

Обвивката може да бъди или изкуствена или естествена, което няма никакво значение при съхненето.

Когато минат няколко дни, се притиска.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар