Начин на приготвяне
Измийте и обелете лука. Нарежете го на ситно и го поставете в дълбока купа. Към него добавете предварително настърган на ренде морков и каймата.
Подправете с кимиона, сол и черен пипер на вкус. С ръка омесете добре всички продукти. Оставете настрани за 20 минути, за да може каймата да поеме добре ароматите на подправките.
През това време си подгответе зелевите листа. Избирайте по възможност най-тънките и фини такива.
Търпеливите асеновградски сармички са известни с това, че са малки, точно за една хапка.
Нарежете зелевите листа на квадратчета с големина около 6 см.
Във всяко парче поставете в средата му малко количество от плънката. Завийте стегнато, като не забравяте да подгънете добре краищата.
Готовите сармички се подреждат в голяма тенджера, дъното на която сте застлали с два по плътни зелеви листа. Над тях изсипете олиото и залейте в топла вода до 1 см преди последния ред.
Отгоре им сложете още един зелев лист и затиснете с чиния.
Сложете тенджерата на котлона на силна степен, а щом водата заври намалете на слаба и оставете да се готвят поне 2 часа (зелето трябва да е омекнало).