Начин на приготвяне
Смиламе на едра решетка както червеното месо, така и гърдите, като ги редуваме.
След като сме го смлели, го поръсваме със солта и червен пипер и смесените подправки.
Всичко това размесваме много добре, за да се получи хомогенна смес и накрая прибавяме селитрата.
В съд разпределяме месото и го натискаме, така че въздухът да излезе.
Покриваме с фолио и оставяме за 24 часа да престои.
Премахваме фолиото, разбъркваме отново и пак покриваме, като оставяме още 24 часа.
С помощта на месомелачка, към която прикрепяме фунийка, пълним смляното месо в обвивка.
Завързваме краищата, така че да не влиза въздух, и готовият бабек поставяме на леко проветриво място на сянка.
Обвивката може да бъди или изкуствена или естествена, което няма никакво значение при съхненето.
Когато минат няколко дни, се притиска.