Начин на приготвяне
Патладжанът се обелва и нарязва на кубчета, слага се малко сол, така се прави и с червения домат. После се изцеждат добре.
Почистват се чушките, лукаът, морковите и се нарязват на парчета.
Всичко се слага в дълбока тава, подправя се на вкус със захарта, солта, виното, олиото и оцета. Разбърква се много добре.
Пече се на максимални градуси, до оставане на мазнина, и до сгъстяване, около 2-3 часа.
Малко преди да се извади от фурната, се прибавя изчистеният и нарязан чесън и магданоз.
Слагат се подправките, оставя се за около 5 минути и се изважда от фурната.
После се охлажда и пасира много добре.
Лютеницата се разпределя в бурканчета от купешка лютеница и се стерилизира около 15-20 минути, после се обръщат с капачката надолу.