Огретен с Картофи, Карфиол и Домати

26/07/2018
"Огретен за ценители "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 555
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • карфиол - 1 глава, не много голяма
  • картофи - 550 г
  • домати - 1 бр.
  • готварска сметана - 400 г
  • яйца - 2 бр. XL
  • лимонов сок - 3 - 4 с.л.
  • шарена сол - 1 щипка
  • черен пипер - 2 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
  • кашкавал - около 200 г (или Ементал)
  • зехтин - около 30 мл
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

1. Обелете и нарежете на кръгчета картофите (5 мм дебелина). Подредете ги на един пласт в намазнена със зехтин тавичка, може и да се застъпват леко.

2. Поръсете със сол, черен пипер и още малко зехтин и изпечете за 20 минутки в загрята на 190-200 градуса фурна. Не трябва да се приличат прекалено и да добиват много загар.

3. През това време сварете карфиола в подсолена вода за кратко, за да остане ал денте. Отцедете и оставете да се поохлади, като може да полеете със студена вода, за да спрете процеса на готвене.

4. Подредете карфиола около стените на тавичката върху картофите, а в центъра разположете като ветрило домата, нарязан на тънки кръгчета. Поръсете с още зехтин и сол и пъхнете във фурната, загрята на 200 градуса за 15 минутки.

5. За заливката разбийте яйцата със две щипки сол и сложете сметаната, шарената сол, още черен пипер по желание и лимоновия сок.

Разбъркайте до хомогенна смес и залейте ястието. Върнете във фурната за нови 5-6 минути или докато започне да хваща загар.

6. Накрая поръсете огретена с настъргания кашкавал или Ементал и запечете за кратко.

По желание поръсете със свеж магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар