Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Селски огретен с тиквички, домати и тученица

Селски огретен с тиквички, домати и тученица

Селски огретен с тиквички, домати и тученица
Снимка: Илиана Първанова
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Задължително трябва да опитате този свеж огретен с тученица"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 - 4 бр. (пресни, но стават и стари)
  • домати - 1 среден (или 2 малки)
  • тиквички - 1 бр. среден размер
  • тученица - 2 шепи листенца
  • шарлан - за намазване
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • За поръсване
  • извара - 3 шепи
  • чубрица -   3 щипки
  • кашкавал - 2 - 3 шепи
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • сода бикарбонат -   1/3 ч.л.
  • хималайска сол -   1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме картофите на кръгчета не по-дебели от 5 мм. Подреждаме ги на дъното на тавата, така, че да я изпълнят. Вторият ред е от кръгчета домати и листенца тученица. Третият ред подреждаме отгоре - обелена и нарязана на кръгчета тиквичка.

Намазваме с малко шарлан тиквичките и сипваме половин чаена чаша (наливаме я отстрани, не отгоре, за да не измие шарлана), колкото леко да изпълни дъното. Печем 30 минути на 250 градуса, докато омекнат картофите и са напълно сварени.

След това поръсваме с изварата и чубрицата. Заливката сме подготвили, докато са се пекли зеленчуците, като сме разбъркали яйцата с киселото мляко, содата и хималайската сол. Равномерно я разпределяме отгоре със супена лъжица - да има навсякъде - и по краищата и по средата да покрива тиквичките и изварата.

Печем още 20-25 минути на 250 градуса до златист загар по цялата повърхност. Изваждаме от фурната и веднага поръсваме с настърган кашкавал, който от топлината на ястието сам ще се разтопи.

Поднасяме топло в 3 порции.

Запомнящо се вкусен и ароматен реден огретен с тиквички, домати и градинска тученица, подходящ за чудесен летен обяд!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: