Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Огретен с Картофи, Карфиол и Домати

Огретен с Картофи, Карфиол и Домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Огретен с Картофи, Карфиол и Домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Огретен за ценители"

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 глава, не много голяма
  • картофи - 550 г
  • домати - 1 бр.
  • готварска сметана - 400 г
  • яйца - 2 бр. XL
  • лимонов сок - 3 - 4 с.л.
  • шарена сол - 1 щипка
  • черен пипер - 2 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
  • кашкавал - около 200 г (или Ементал)
  • зехтин - около 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете на кръгчета картофите (5 мм дебелина). Подредете ги на един пласт в намазнена със зехтин тавичка, може и да се застъпват леко.

Поръсете със сол, черен пипер и още малко зехтин и изпечете за 20 минутки в загрята на 190-200 градуса фурна. Не трябва да се приличат прекалено и да добиват много загар.

През това време сварете карфиола в подсолена вода за кратко, за да остане ал денте. Отцедете и оставете да се поохлади, като може да полеете със студена вода, за да спрете процеса на готвене.

Подредете карфиола около стените на тавичката върху картофите, а в центъра разположете като ветрило домата, нарязан на тънки кръгчета. Поръсете с още зехтин и сол и пъхнете във фурната, загрята на 200 градуса за 15 минутки.

За заливката разбийте яйцата с две щипки сол и сложете сметаната, шарената сол, още черен пипер по желание и лимоновия сок.

Разбъркайте до хомогенна смес и залейте ястието. Върнете във фурната за нови 5-6 минути или докато започне да хваща загар.

Накрая поръсете огретена с настъргания кашкавал или Ементал и запечете за кратко.

По желание поръсете със свеж магданоз.

Огретенът с Картофи, Карфиол и Домати е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: